Zöldebb, élhetőbb és önellátó Miskolc – véget ért az ötletmaraton

Sajtó

Elhanyagolt, gazdátlan zártkerti ingatlanokat használhatnának kertészkedni szerető miskolciak a 2. Miskolci Ötletmaraton nyertes csapatának elgondolása alapján. A projektterv elnyerte a zsűriző vállalkozók és városvezetők tetszését is.

A Dialóg a Közösségekért Közhasznú Egyesület a miskolci önkormányzattal együttműködve idén is megszervezte a Miskolci Ötletmaratont. A második, 48 órán át tartó ötletverseny idén a "Versenyfutás a klímaváltozással" alcímet kapta, ugyanis 2023-ban olyan ötleteket vártak, amelyek nem csak szebbé, élhetőbbé teszik a várost, de valamilyen módon a klímaváltozáshoz is kapcsolódnak.

Vasárnap délután végetért a kétnapos rendezvény, ahol a résztvevők csapatokban dolgoztak ki egy-egy ötletet. Ebben mentorok, szakemberek voltak segítségükre, hogy idővel majd valóban eljusson a megvalósulásig egy ötlet. Ezeket rangsorolták is, az eredményeket vasárnap délután hirdették ki.

A harmadik helyezett a Szívünk a Szinva csapata lett. Az elismerő okleveleket Molnár Ádám, a Mr. Minden tulajdonosa adta át a tagoknak. Azt mondta, a csapat egy közösségépítő hatással bíró projektet hozott létre, amit a cég is támogatásra méltónak talál. Segítik majd a projekt megvalósulását.

A Betonból zöldet nevű csapat állhatott a képzeletbeli dobogó második fokára. Ők Márton Ádámtól vehették át az elismeréseket. A polgármesteri megbízott kiemelte, a miskolci önkormányzat tavaly bekerült a száz klímasemleges város misszióba, az idei ötletmaraton központi témája is a klímaváltozás volt,  a csapat pedig ennek egyik legégetőbb hatásával foglalkozott: hogyan lehetne csökkenteni a városi hőszigeteket? A csapat kapott egy felajánlást is: Orosz Tamás, a Peregium Green vezérigazgatója elmondta, a csapategységet az Archibald Bisztróban elköltött vacsorával erősíthetik tovább.

Varga Andrea klímavédelemért is felelős alpolgármester adta át az első helyért járó okleveleket. Méltatta a szervezők és a résztvevők munkáját és kitartását, majd azt mondta, az ötletek mindegyike megvalósítható és mindegyiknek vannak erős értékei.

- Az első helyezett egy olyan projekt lett, ami hosszútávon fut versenyt a klímaváltozással, de komoly hatást tud gyakorolni arra, hogy egy élhető bolygó maradjon a Föld, és, hogy a helyi közösségek úgy erősödjenek, hogy csökken a kiszolgáltatottságuk a klímaváltozásnak. Ez pedig a Művelt Kiskertek Társasága - jelentette be az első helyezett csapatot.

A különdíjas Revitál csapat kapcsán azt emelték ki, hogy az építési hulladékok hasznosítására kidolgozott projektjükből akár országos, sőt nemzetközi programot is el tudnak képzelni. Orosz Tamás elmondta, a projekt mellé állnak, szerveznek egy szakmai napot, és segítenek a projektmenedzsmentben is.

- Számíthattok a támogatásunkra - szólt a Revitálhoz, akiket a Miskolci Egyetem Műszaki, Föld- és Környezettudományi Kar szintén támogatásáról biztosított.

Varga Andrea alpolgármester az önkormányzat nevében tette meg ugyanezt. Elmondta, a város klímasemleges missziója kapcsán elkészült egy Klímaszerződés, a cselekvési tervbe bele fogják fogalmazni az itteni javaslatot, és minden lehetőséget meg fognak keresni, ami forrást biztosíthat ahhoz, hogy egy ilyen projekt miskolci ötletből kiindulva megvalósulhasson.

Molnár Aranka, a Dialóg Egyesület tagja, a program szakmai koordinátora azzal zárta az eseményt, hogy meglátása szerint is előrevivő, újszerű, formabontó ötleteket hoztak a csapatok, amelyeket tovább kell menni.

A győztes csapat tagjaként Kalydy Barna elmondta, kihasználatlan, többnyire zártkerti ingatlanokat szeretnének összekötni olyan miskolciakkal, akik szeretnének kertészkedni, de jelenleg nincs rá lehetőségük. A két nap során rengeteg ötletük volt, de az ötletmaratonnak köszönhetően mentorok, szakemberek - például a város főkertésze és főépítésze - segítettek nekik abban kérdéseikkel, útmutatással, hogy megvalósítható legyen majd az ötlet.

- Fontos számunkra, hogy minél zöldebb és így élhetőbb legyen Miskolc, hiszen itt élünk, szeretnénk egy fenntartható várost, ami kevésbé függ a nagyvállalatoktól az élelmiszerellátás, az önellátás terén - mondta.