Lezárt szavazások

Milyen legyen a Népkerttel? Városi Esték-kérdőív

Kérdőív kitöltését kéri az érdeklődő városlakóktól az ezzel a nagyközönség elé lépő Városi Esték, a Részvételi Program aktuális állomása. A téma a Népkert sorsa, esetleges jövőbeni fejlesztése.

A Városi Esték sorozat 2022 szeptemberében indult el, és mint az első szakaszban (amikor a diósgyőri strandfürdő területének hasznosítása adta a témát), körülbelül egy hónapon át fut, hogy a végén egy „élő”, tehát személyes beszélgetésre alkalmat kínáló fórum-szerű eseményen érjen a csúcsára. A Városi esték formátumnak azonban épp az a lényege, hogy miben több, mint a hagyományos „lakossági fórumok” és hasonló „társadalmasítási” lépések. Két dologban tér el. Abban, hogy nem akkor kéri ki a városlakók véleményét, amikor már egy eltervezett (önkormányzati) beruházás mindjárt megkezdődik – hanem már amikor egyáltalán az adott probléma felmérése, a lehetőségek kiértékelése van napirenden, a tennivalók meghatározása, a lakossági igények feltárása. És abban, hogy nem csak megkérdezi a civilek véleményét – hanem muníciót is szolgáltat számukra, hogy érdemi, hasznos és adatokkal megerősített véleményt formálhassanak.

A Népkert-kérdésben december 1-ére szervezett „városi estet” megelőzi tehát a tájékoztatás, az igényfelmérés szakasza. Hogy mik a felmerülő kérdések, mik a megválaszolandó felvetések, milyen dilemmákat érdemes mérlegelnie a városi közvéleménynek (egyszersmind a majdani döntéshozóknak), arról legkönnyebben a weboldalunkra felkerült interjúk elolvasásával lehet tájékozódni. Listájuk, linkekkel ennek az oldalnak az alján megtalálható.

A kérdések feltevése, majd megválaszolása tehát a Városi Esték (VE) programjának fő feladata. A felteendő kérdések egy része eleve adódik, és ezeket a városi főépítész irodája, valamint a VE civil szakemberekből álló stábja össze is állította. Az alábbiakban szeretnénk a nagyközönség elé tárni, és a megválaszolásukat kérni.

A válaszok alapján alakulhat majd ki a stratégia, hogy milyen irányban érdemes keresni a fejlesztési lehetőségeket a Népkert ügyében. Ezek mentén indulhat el a közös gondolkodás a megoldás irányába. A Városi Esték égisze alatt online és offline módon lezajló viták, beszélgetések keretében.

A kérdőív tehát itt található, minden érdeklődőt az alapos átgondolására és kitöltésére biztatunk!

Szavazás kezdete
2022.11.02.
Szavazás vége
2022.12.31.
Eredmény
Összegzés

Mi legyen a (volt) diósgyőri stranddal? Városi Esték-kérdőív

Kérdőív kitöltését kéri az érdeklődő városlakóktól az ezzel a nagyközönség elé lépő Városi Esték, a Részvételi Program aktuális állomása. A téma az évtizede bezárt diósgyőri strand sorsa.

A Városi Esték sorozat ezekben a hetekben indult el, és körülbelül egy hónap múlva egy „élő”, tehát személyes beszélgetésre alkalmat kínáló fórum-szerű eseményen ér majd a csúcsára. A Városi esték formátumnak azonban épp az a lényege, hogy miben több, mint a hagyományos „lakossági fórumok” és hasonló „társadalmasítási” lépések. Két dologban tér el. Abban, hogy nem akkor kéri ki a városlakók véleményét, amikor már egy eltervezett (önkormányzati) beruházás mindjárt megkezdődik – hanem már amikor egyáltalán az adott probléma felmérése, a lehetőségek kiértékelése van napirenden, a tennivalók meghatározása, a lakossági igények feltárása. És abban, hogy nem csak megkérdezi a civilek véleményét – hanem muníciót is szolgáltat számukra, hogy érdemi, hasznos és adatokkal megerősített véleményt formálhassanak.

Az október elején esedékes első „városi estet” most, szeptember folyamán megelőzi tehát a tájékoztatás, az igényfelmérés szakasza. A téma, mint az már ismertté vált, a néhai diósgyőri strand avagy várfürdő területének jövőbeni sorsa, az évtizede üresen álló placc új funkcióval való megtöltése, esetlegesen a strand vagy hasonló szolgáltató létesítmény újraindítása, illetve kialakítása. De vajon mire van valós igény a városrészben? És mire a miskolciak egészét tekintve? És mire, ha a turistákat nézzük? És ezek mellett az igények mellett milyen korlátokkal, adottságokkal kell számolni?

A kérdések feltevése, majd megválaszolása tehát a Városi Esték (VE) programjának fő feladata. A felteendő kérdések egy része eleve adódik, és ezeket a városi főépítész irodája, valamint a VE civil szakemberekből álló stábja össze is állította. Az alábbiakban szeretnénk a nagyközönség elé tárni, és a megválaszolásukat kérni.

A válaszok alapján alakulhat majd ki a stratégia, hogy milyen irányban érdemes keresni a megoldást a strand ügyében. Ezek mentén indulhat el a közös gondolkodás a megoldás irányába. A következő hetekben online és offline módon lezajló viták, beszélgetések keretében. A kérdőívet hamarosan infografikák követik, hallgatható háttéranyagok, valamint már most elolvasható a Várfürdő históriájáról készített összefoglaló anyag.

A kérdőív tehát itt található, minden érdeklődőt az alapos átgondolására és kitöltésére biztatunk!

Szavazás kezdete
2022.09.09.
Szavazás vége
2022.10.06.
Eredmény
Összegzés

Mit gondol, mely attrakció érdemli a „legzöldebb” elismerést a megújult Diósgyőrben?

A végéhez közeledik Diósgyőr városrész komplex fejlesztése, ahol a városi önkormányzatnak köszönhetően az elmúlt évek során több beruházás is megvalósult.

Itt az ideje, hogy közösen döntsünk arról, melyik a „legzöldebb” projektelem. Ön hova látogat ki legszívesebben a megújult Diósgyőrben?

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott TOP-6.3.2-15-MI1-2016-00002 azonosítószámú, „Diósgyőr városközpont integrált rehabilitációja” című projekt keretében a diósgyőri városközpont megújítását valósítja meg, konzorciumban a Diósgyőri Római Katolikus Plébániával. A Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával megvalósuló fejlesztések javítják a településrész általános környezeti állapotát.

 

A projekt megvalósításának tervezett fizikai befejezése: 2022.10.31.

A projekt tervezett elszámolható bruttó összköltsége: 936.377.261 Ft

Támogatási intenzitás: 100 %

Szavazás kezdete
2022.09.21.
Szavazás vége
2022.10.05.
Eredmény
Összegzés

Mi legyen a neve az új diósgyőri játszótérnek?

A városi önkormányzat Diósgyőrben, a Blaha Lujza utca és a Nagy Lajos király útja találkozásánál fekvő közterületen 2021-ben játszóteret és parkot alakított ki. Itt az ideje, hogy a korábban kihasználatlan, névtelen területnek közösen adjunk nevet!

Kérjük, az alábbi linken található kérdőíven adja meg, a képen sárgával jelölt új játszótérnek és parknak legszívesebben melyik nevet választaná? Blaha Lujza kert, vagy Aranykapu kert, vagy Szent Hedvig kert?

Szavazás kezdete
2022.06.15.
Szavazás vége
2022.07.17.
Eredmény
Összegzés
Megszavazták a diósgyőri park és játszótér új nevét: „Aranykapu kert”

Mi legyen a neve az új diósgyőri játszótérnek? – erre a kérdésre adott válaszokat kért a miskolciaktól (elsősorban a diósgyőriektől, persze) a városi önkormányzat két hónappal ezelőtt. A szavazás időszaka lezárult, megszületett a végeredmény: az „Aranykapu” lett a befutó – ahogy mondani szokás, orrhosszal előzve meg a „Blaha Lujzát”. A harmadik felkínált névváltozat a „Szent Hedvig” lett volna.

A Varga Andrea alpolgármester és Szunyogh László városi főépítész által felügyelt folyamat végén tehát eldőlt, hogy a városlakók közül legtöbben – ha csak kicsivel is, de mindenképp többen – ezt a játékos elnevezést látnák legszívesebben a tér hivatalos neveként. A gyermekdalocskából eredeztethető név ily módon legyőzte a híres, miskolci kötődésű 19. századi színésznő, illetve a 13. századi királylány (egyúttal lengyel királynő) emlékezetét, legalábbis e tekintetben.

Mi következik a nagyközönség döntése nyomán? Az önkormányzat ezt elfogadva hamarosan előterjesztést készít, amit várhatóan egy-két hónapon belül a képviselő-testület elé terjesztenek, és amint a közgyűlés elfogadja, érvénybe lép. Onnantól a Diósgyőrben, a Blaha Lujza utca és a Nagy Lajos király útja találkozásánál fekvő közterületen 2021-ben kialakított játszótér és park hivatalos neve ez lesz: Aranykapu kert.

A június 15. – július 17. között folyt szavazásról egyébként elmondható, a szavazók közel egyharmada a 26-35 év közötti korosztályba tartozott, a 16-25 év közöttiek 20 százalékot, a 36-45 év közöttiek pedig 16 százalékot tettek ki. A szavazatok további egyharmada a többi korosztályból vegyesen került ki. A lakóhely vonatkozásában a legtöbben (58 %) Diósgyőrből és környékéről (3534 és 3535-ös irányítószámok) szavaztak.