A klímaváltozás létező folyamat. A hatásai már Miskolcot is érintik: hőhullámok, (villám)árvíz, szélviharok, aszály, invazív fajok terjedése, erdőtüzek stb. A °coolmiskolc kezdeményezés célja, hogy városunk meg tudjon felelni ezen kihívásoknak: élhető, fenntartható, szerethető, egészséges, biztonságos, okos, alkalmazkodóképes zöld város. Ehhez adunk információt, partnerséget kínálunk és cselekvésre, tudatosságra ösztönzünk.

CSATLAKOZZ!

100 város

klímasemlegesség misszió

Miskolc 100 európai várossal egyetemben felvállalt egy olyan jövőformáló missziót, amelynek célja, hogy településünk kísérleti és innovációs központként működve, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése révén 2030-ra klímasemleges és intelligens várossá váljon, és példáját 2050-re minden európai város követhesse.
Miskolc klímasemlegességet megalapozó cselekvési terve, amely része a város közgyűlése által is jóváhagyott Városi Klímaszerződésnek (CCC) IDE kattintva olvasható!

Miskolc az a város, amelynek területét már a 45 000 évvel ezelőtt élő őseink is alkalmasnak tartották arra, hogy számukra biztonságot, az életben maradáshoz szükséges feltételeket, erőforrásokat nyújtson. A Szinva völgyében otthonra találó és a Szeleta-kultúra nyomait maguk után hagyó őseink és ezzel az emberiség további fejlődésének alapja is az élhető hely volt.

Az Ő fejlődésük eredménye, hogy mi az itt élő utódaik lehetünk és azt a helyet, amely számukra ezeket a feltételeket megteremtette az otthonunknak mondhatjunk. Miskolc ma már egy modern városi környezetet jelent. Azonban egy dolog a ma itt élők számára is elengedhetetlen. Az, hogy a város biztonságot adjon és az életben maradáshoz szükséges feltételeket nyújtson.

Ma reggel, úton a hivatal felé, elsétáltam házak mellett, ahol tavaly mély gyönyörű gondozott kertek, tujasorból álló sövények alkották a kertvárosi hangulatot. Ma reggel tudatosan kerestem olyan kerteket, ahol még nem indult meg a tuják kiszáradása. Csak keveset találtam. Mint ahogy nagyon kevés olyan fenyőt találtam a városi tereinken, amely még üdén zöldell.

Miért? Mert a klímaváltozás ma már kézzel fogható jeleit látjuk és éljük át nap, mint nap. 10 nappal ezelőtt 38 fokot mértünk a városban, tegnap délután nem érte el a hőmérséklet a 20 fokot sem. Idén nyáron hetekig perzselte a nap az embert és környezetét, tegnap nagyon rövid idő alatt óriási mennyiségű eső esett, nem kevés jéggel kísérve. Ezek tények. A tények pedig makacs dolgok. Szembe kell néznünk a problémával.