MINDANNYIUNK FELELŐSSÉGE A KLÍMASEMLEGESSÉG ELÉRÉSE

Sajtó

Több, mint zöld! címmel a városi klímaadaptáció kérdéseit járták körül a Fenntartható Városok országjáró programsorozat miskolci állomásán csütörtökön a város vezetőinek részvételével.

A miskolci városházán megrendezett konferencián többek között olyan kérdésekre keresték a választ a város vezetői, önkormányzati intézmények és vállalatok vezetői, valamint a Miskolci Egyetem oktatói, hogy nemzeti viszonylatban melyek a legnagyobb kihívások, legéget

Hogy mit jelent Miskolc számára a városi klímaadaptáció, arról Veres Pál polgármester beszélt a konferenciát megnyitó beszédében. A városvezető hangsúlyozta, hogy örömmel fogadták a felkérést, hogy Miskolc adjon helyet a Fenntartható Városok országjáró programsorozat nyitó konferenciájának, hiszen ez egyben az eddigi munkájuk elismerése is. A munka közel egy évtizede indult, célja, hogy a város mindinkább élhető legyen, még jobban gazdálkodjon a természeti értékeivel, hogy az utódainkra egy valóban élhető és klímasemleges környezetet és otthont hagyjunk. 

őbb problémák, vagy melyek azok a nemzetközi jó példák, amelyeket érdemes szem előtt tartania egy olyan nagyvárosnak is, mint az Európai Unió száz klímasemleges és okos város missziójában részt vevő Miskolc. 

„Amikor két évvel ezelőtt arra vállalkoztunk, hogy a 100 klímasemleges és okos város misszióban részt vegyünk, az vezetett minket, hogy egy pártpolitikán és rövidtávú célokon túlmutató, nagyon átgondolt városi klímapolitikát alakítsunk ki és valósítsunk meg. Ez sok-sok munkával és tanulással jár, meg kell változnia a szemléletünknek és ezt a változó szemléletet társadalmasítani is kell, hiszen nem csak az önkormányzatnak kell változnia, hanem a helyi gazdaság szereplőinek, az intézményeknek, és nem utolsó sorban a lakosságnak is. Mindenkinek fontos szerepe van abban, hogy ez a város a klímasemlegesség szempontjából fejlődjön a következő években, évtizedekben” – emelte ki Veres Pál. Hozzátette, ez az út fáradtságos és akadályokkal tűzdelt és nem a rövidtávú politikai nyereségről szól, hanem a kitartó, hosszútávú és következetes munkáról a jövőnkért. A 2022-es aszály, az idei nyárias karácsony is megerősítette, hogy jól döntöttek, amikor a környezet- és klímavédelmet a várospolitika egyik központi témájává tették. Keresik az elkötelezett partnereket, akik maguk is a klímavédelemre, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére törekszenek. 

A konferenciasorozatot útjára indító Fenntartható Közösségek Alapítvány által működtetett Fenntartható Városok kezdeményezés képviselője Bartuszek Lilla projektvezető elmondta, azért választották Miskolcot az első helyszínnek, mert a város élen jár a városi klímaadaptációban és szeretnék bemutatni és másokkal megosztani az eddig itt kialakított jó gyakorlatokat. 
A projektvezető szerint a rendezvény célja a települési fenntarthatóság kérdésének körül járása, különös tekintettel arra, hogy mennyiben több ez, mint egy puszta zöld üzenet. A sorozatnak nyolc témája és állomása lesz, ebből az első a városi klímaadaptáció, ez a miskolci esemény fő témája. 

A délelőtt folyamán elhangzott előadásokat panelbeszélgetések követték, kisebb csoportokban, a miskolci alpolgármesterek, Varga Andrea, Badány Lajos és Szopkó Tibor irányításával, szakemberek bevonásával. Varga Andreától megtudtuk, hogy a beszélgetések fókuszában az áll, hogyan tervezzék meg Miskolc jövőjét, melyek azok a fontos szakterületek, amelyeken minden fejlesztést a klímatudatos szempontnak a figyelembevételével kell a jövőben megtervezni. A város elkötelezett a klímavédelem mellett. 

„A 100 európai klímasemleges és okos város misszióban való részvételünk azt is jelenti, hogy mára már egy nagyon komoly előkészítő munkán vagyunk túl, ennek az elvégzett munkának a legfontosabb értéke az, hogy a város vezetése a jövő tervezése során ezeket fel tudja használni. Reményeink szerint hamarosan aláírhatjuk a városi klímaszerződést, aminek az elkészítésében szintén fontos szerepük volt azoknak a szakterületeknek, amelyeket az alpolgármesterek felügyelnek. Ezeknek a területeknek a stratégiai döntések előkészítésében óriási szerepük van” – ismertette az alpolgármester. 
A panelbeszélgetéseken bárki kérdezhetett az alpolgármesterektől az általuk felügyelt szakterületekről.