II.Miskolci ötletmaraton – versenyfutás a klímaváltozással

Sajtó

Elrajtolt a 2. Miskolci Ötletmaraton, a megnyitót péntek délután tartották a Zrínyi Ilona Gimnáziumban. Vasárnapig tart az ötletelés, eredményt aznap kora este hirdetnek.

A Dialóg a Közösségekért Közhasznú Egyesület a miskolci önkormányzattal együttműködve idén is megszervezi a Miskolci Ötletmaratont. A második, 48 órán át tartó ötletverseny idén a "Versenyfutás a klímaváltozással" alcímet kapta, ugyanis 2023-ban olyan ötleteket vártak, amelyek nem csak szebbé, élhetőbbé teszik a várost, de valamilyen módon a klímaváltozáshoz is kapcsolódnak.

Az esemény megnyitóját péntek délután tartották. Veres Pál polgármester arról szólt, hogy a jó döntés nem "fent", valamilyen elefántcsonttoronyban születik meg, hanem a lakók, egy település polgárai megkérdezésével. Erről szól a részvételiség.

Az is közös cél, hogy Miskolc zöldebb, élhetőbb, fenntarthatóbb legyen, ezért is öröm, hogy csatlakozhattunk a száz klímasemleges városhoz. Dolgoznak egy klíma akcióterven, amit várhatóan jövő tavasszal tehetnek le az asztalra. Azt szeretné elérni a városvezetés, hogy a széndioxid-kibocsátás a minimálisra csökkenjen. Ehhez a cégek és a lakosság összefogására is szükség van.

Az ötletmaratonozókat Molnár Aranka, a Dialóg Egyesület tagja, a program szakmai koordinátora is köszöntötte. Elmondta, több hónapja dolgoznak a megvalósításon. Hangsúlyozta az esemény fontosságát.

- Tanulnunk kell még a részvételiséget, de az ötletmaraton egy jó módszer erre - fogalmazott.

A megnyitó után azonnal következett is az első ötlet, ami a mentorok és a többi maratonozó elé került. Lichtenstein Raymond raklapbútorokat álmodott a Szinva mellé, kifejezetten a Győri kapu azon részére, ahol közel vannak a lakótömbök. A fővárosban kapta az ihletet, a Rákos mentén látott hasonló megoldásokat. Véleménye szerint kitűnő kiülős helyeket lehetne kialakítani olcsón, cégek, támogatók bevonásával.

Az elsőt újabb ötletek követték pénteken. Szombaton már csapatokban fogják projekttervekké dolgozni az ötleteket a résztvevők. Majd a szakmai zsűri előtti prezentáció következik. A grémium Varga Andrea alpolgármester és zsűrielnök vezetésével hoz döntést, amit vasárnap délután hirdetnek ki. Az eredmények közlésénél mi is ott leszünk, cikkünket vasárnap kora este közöljük várhatóan.