Energiaközösségek workshop

Hírek

A második workshop az Ady Endre Művelődési Házban volt. Bevezették Gőz Brigitta és Szalkai-Lőrincz Ágnes, az MTVSZ munkatársai.

Az Energiaközösségek, a közösségi energia az éghajlatváltozás elleni küzdelemben is fontos szerepet játszik, de sokkal többről szól, mint szélerőművekről és napelemekről. Segíthet új egyensúlyt teremteni, a helyben élőket erősíteni. Olyan gazdaság és társadalom ígéretét hordozza magában, amely az együttműködésen alapul. Terepe pedig többek között a társasházak közössége. Igaz a jogszabályi háttér megalkotás alatt van és sok kérdésben megválaszolása várat magára a témában, azonban a számos jó példa mutatja, hogy remek ötletekkel és kitartó munkával, összefogással olyan kimagasló megoldások születnek, melyeket érdemes az országban terjeszteni. – vázolták a szakemberek.

Szót ejtettek konkrét klímasemlegességet támogató folyamatokról a hőenergia kapcsán, a mezőgazdaságnak is teret engedő napelemparkokról, kivitelezhető zöldítésről a háztetőkön, elegáns közösségi modelleket vázoltak és a finanszírozási lehetőségeket is említették. Friss hírként jelezték, hogy bejegyezték az első két energiaközösséget Magyarországon, az egyik a Dialóg Egyesülethez is kapcsolódik. Másrészt viszont olyan sok jó külföldi gyakorlat létezik, melyeket szintén érdemes figyelemmel kísérni és beemelni.